Berichten uit het archief van Patrick Wouters

Deze berichten zijn samengesteld door Patrick Wouters en ook overgenomen uit de website waarvan hij tot 2019 webmaster was. Patrick Wouters beheert nog wel de Facebookpagina van Ernst Jansz

2017

In 2017 zit Ernst Jansz vijftig jaar in het vak. Een jaar met festivaloptredens van Doe Maar, een jubileumtour van CCC inc. En niet te vergeten, de uitgave van De Neerkant, Kronieken 1970 – 1980 Boek en 2 cd.

Zoals alle boeken van Ernst Jansz bevat ook De Neerkant een gelijknamige cd, de soundtrack bij het boek, met 18 voor het overgrote deel nieuwe nummers.
Als bonus voor de boekuitgave De Neerkant is exclusief Doe Maar De eerste jaren toegevoegd, een cd met 18 Doe Maar-nummers uit 1978 (met Carel Copier, Piet Dekker en Jan Hendriks), waarvan 12 niet eerder op plaat zijn verschenen.
De cd en de lp van De Neerkant verschijnt bij Munich Records.

CCC Inc. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de groep zijn deze hoogtijdagen van weleer vastgelegd in CCC Inc. met sfeervolle foto’s (nu voor het eerst ook in kleur) van Molly Mackenzie, die de band veelvuldig fotografeerde tussen 1967 en 1974. Bij het boek zit de cd met het beste van CCC Inc. Boek en cd zijn samengesteld door Ernst Jansz. Ernst Jansz is ook de samensteller van de cd jubileumbox van CCC Inc. 1967 – 2017.

2013

De Facebookpagina van Ernst Jansz biedt ruimte aan actuele berichten over Ernst en zijn werk.

Onder andere de heruitgave van Gideons Droom (met cd).

2012

Jack owned a house
CCC brengt in het najaar van 2012 de cd “Jack owned a house” uit (productie Ernst Jansz).


De Doos van Doe Maar
Op 14 september 2012 verschijnt “De Doos van Doe Maar”. Een ultieme verzamelbox, samengesteld door Ernst Jansz, bestaande uit 14 cd’s en 10 dvd’s.

https://www.youtube.com/watch?v=FmLQ5hW0Kvk

Schiffers.fm
Het zondagochtend gevoel van Ernst Jansz. Ernst vertelt aan Hans Schiffers welke muziek voor hem het typische zondagochtendgevoel vertegenwoordigt.
Zondag 4 maart 2012.

2011

Slumberlandband
Onlangs verscheen Ik was Doornroosje, Het jongerencentrumgevoel van de jaren zeventig” van de hand van Ellen Klaasse. Daarin ook een passage over de Slumberlandband.


Er speelt vanavond in het buurthuis een band
Donderdag 17 november 2011 nam Ernst Jansz het eerste exemplaar in ontvangst van het boek van Twan Linders “Er speelt vanavond in het buurthuis een band”. Het Nederpopboek bevat een uitgebreid interview met Ernst Jansz over CCC Inc, Doe Maar, Dromen van Johanna etc., geïllustreerd met foto’s die niet eerder zijn gepubliceerd.

http://www.maxazine.nl/2012/03/10/er-speelt-vanavond-in-het-buurthuis-een-band/

Doe Maar
Op 15 november 2011 maakte Doe Maar tijdens een verrassingsoptreden in het Beauforthuis in Austerlitz bekend, dat de band de hoofdact is voor Symphonica in Rosso op 17 oktober 2012. Samen met het 40-koppig symphonisch orkest Guido’s Orchestra zal Doe Maar al haar nummers spelen in speciale arrangementen.

Buma Gouden Harpgala
Ernst Jansz is genomineerd voor een Buma Gouden Harp. De Buma Gouden Harpen zullen in mei 2012 worden uitgereikt tijdens de live tv-uitzending van het Buma Harpen Gala dat daarmee haar 50-jarig jubileum viert.

De Overkant: cd en dvd
De succesvolle cd De Overkant is opnieuw uitgebracht.

Dromen van Johanna tournee (reprise): Richard Wallenburg op bas
De muzikale begeleiding tijdens de theatertournee is uitgebreid met bassist Richard Wallenburg, evenals gitarist Guus Paat afkomstig van het Indisch Muzikanten Collectief.

Live cd “Dromen van Johanna”
Vers van de pers: live registratie van het optreden in het Beauforthuis, Austerlitz van 14 januari 2011 (met medewerking van Guus Paat, Jan Hendriks, Joch en Luna Jansz). Zie Albums.

Ernst Jansz bij KoffieMAX
Woensdag 12 oktober 2011 is Ernst Jansz van 11.00 tot 12.00 uur hoofdgast bij KoffieMAX (Nederland1).

Documentaire CCC Inc
Op donderdag 17 november wordt de documentaire over CCC inc. ‘Terug naar Neerkant’ voor het eerst vertoond in ‘de Moost’ in Neerkant. CCC zal er tevens een kort gastoptreden verzorgen. De dag daarna, op vrijdag 18 november, geeft CCC een concert in de schouwburg in Deurne. De documentaire wordt uitgezonden door Omroep Brabant in december van dit jaar. Een verkorte versie van 55 minuten van de documentaire met meer nadruk op de muziek, zal worden uitgezonden in de maand januari 2012 in Het Uur van de Wolf. In hetzelfde weekend is de documentaire te zien op het Muziekfilmfestival PLAY in de Melkweg in Amsterdam. Dit nieuwe filmfestival wordt gehouden in samenwerking met de IDFA.

Dromen van Johanna genomineerd voor de Edisons 2011
Het album Dromen van Johanna is genomineerd voor Edisons pop in de categorie kleinkunst/theater. De winnaar wordt op 2 oktober 2011 bekend gemaakt.

2010

Presentatie stripboek De Terugkeer
Ernst Jansz nam 22 september 2010 het eerste exemplaar in ontvangst van het educatieve stripboek De Terugkeer. Een uitgave van het Indisch Herinneringscentrum.

Slotuitzending omroep Llink 18 augustus 2010
De slotuitzending van omroep Llink gaat over protestsongs en Ernst Jansz is geïnterviewd, omdat hij betrokkenheid/affiniteit heeft met Boudewijn de Groot (die met “Welterusten Meneer de President” in de top 100 van de Llink protestsongs staat), Doe Maar (die met “De bom” ook in die top 100 staat),

Bram Vermeulen (staat met “Politiek” in die top 100) en uiteraard Bob Dylan. De uitzending van Llink vindt plaats op 18 augustus om 20.30 uur op Nederland 3.

Interview Volkskrant 18 juni 2010
Vrijdag 18 juni in de kunstbijlage van de Volkskrant: interview van Bob Witman met Ernst Jansz over Dromen van Johanna: ‘Ik val vooral voor de liefdesliedjes’. 


Barak 23
Muzikant Jimi Bellmartin maakte samen met Ernst Jansz een lied over zijn jeugdherinneringen in Woonoord Lunetten (Kamp Vught). Barak 23 staat op de cd Wie, die op 20 mei 2010 wordt uitgebracht door Nationaal Monument Kamp Vught. https://www.youtube.com/watch?v=7xAiTIRHkHM

2009

Eva en de kris
Eva en de Kris is een muziektheatervoorstelling van Theater Djempol voor iedereen vanaf 6 jaar met muziek van Ernst Jansz

http://www.djempol.nl/voorstellingen/eva-en-de-kris/

De Overkant 2009: De complete editie
De vijfde editie van De overkant [Een zoektocht, boek met cd en dvd] is 23 september 2009 verschenen. De uitgave is uitgebreid met een extra reisverhaal, twee fotokaternen, de gelijknamige cd en een dvd met videopclips, een documentaire met interview en een live-optreden op de Pasar Malam Besar.
De cd De overkant verschijnen ook samen met een nieuw hoesje van Peter van Dongen bij V2 records.

Nouveau
In Nouveau van april een interview van Femke Halsema met Ernst Jansz. Fotografie Kees Tabak (12 maart 2009). Zi ook de Fotogalerij/Familiealbum.

2008

Doe Maar – Lijf Aan Lijf (Een terugblik, boek + 2 cd)
Aan de vooravond van De Kuipconcerten verschijnt bij uitgeverij In de Knipscheer een bijzonder door Ernst Jansz samengesteld boek met meer dan honderd foto’s van Doe Maar uit 1983 samen met het geremasterde dubbelalbum Lijf Aan LijfHet beeldmateriaal is afkomstig van topfotografen Bert Nienhuis en Kees TabakJoost Belinfante verzorgde de tekst. Meer informatie via Uitgeverij In de Knipscheer.
Doe Maar Lijf Aan Lijf (Een terugblik, boek + 2 cd) Fotoboek met tekst. Gebonden, 128 blz., ISBN 978-906265-634-9, € 29,50

Doe Maar De Kuip
Op zaterdag 12 juli 2008 geeft Doe Maar een eenmalig concert in de Rotterdamse Kuip. Wegens grote belangstelling is een extra concert toegevoegd op donderdag 10 juli.

Testament, leven en werk van Lennaert Nijgh
Ernst Jansz komt aan het woord in de biografie van Peter Voskuil over tekstdichter Lennaert Nijgh. Ernst Jansz spreekt over onder andere de tijd dat Nijgh manager van CCC Inc was en zijn invloed op hem als tekstdichter.

2007

Boxset CCC Inc 1967 – 2007
Op 21 september 2007 is een box gepresenteerd van 11 cd’s en een dvd met al het werk van CCC INc., dat is opgenomen tussen 1967 en 2007.

Bij uitgeverij In de Knipscheer is een bijbehorend fotoboek verschenen met daarin honderden foto’s van de fotografe Molly Mackenzie die zij maakte tussen 1967 en 1974. De presentatie in het instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, is het begin van een nieuwe reeks optredens.
De publiekspresentatie van de box was op 21 oktober in De Melkweg in Amsterdam.

Ernst Jansz houdt de 4 meilezing van 2007
Ernst Jansz verzorgt dit jaar de 4 mei voordracht in de Nieuwe Kerk in Amsterdam Zie Archief/Lezingen

2006

Ernst Jansz bij Face Culture
Face Culture sprak met Ernst Jansz in een weghotel in Brabant. Ernst vertelde over zijn nieuwe cd Molenbeekstraat, de brief van zijn overleden vader, schuldgevoelens, de Tweede Wereldoorlog, zijn moeder, wiskunde, Nederlands, Bach, CCC, Doe Maar, zijn Indische roots, Surabaya, respect voor ouderen, het succes van Doe Maar, Henny Vrienten, de toekomst van Doe Maar en veel meer!! Ernst speelt ook Tijd Genoeg van Doe Maar en Een Liefdeslied op zijn gitaar!
https://www.dailymotion.com/video/xrw71c

2005

Novib: Make Trade Fair
Ernst Jansz, Boudewijn de Groot, Krezip, BLØF, Thé Lau en vele andere artiesten steunen de Make Trade Fair actie van de Novib. Voor de cd My style … my noise stelde Ernst Jansz Van Vaders en Geliefden belangeloos ter beschikking. De cd bevat 11 nummers.

Dutch Music
Kees Tabak maakte het koffietafelboek Dutch Music met oude én nieuwe foto’s van Nederlandse musici. Ernst Jansz en Jan Hendriks verleenden hun medewerking.

Dutch Music is een  project van fotograaf Kees Tabak, die de Nederlandse muziekscene in kaart brengt met meer dan 100 schitterende foto’s, de meeste speciaal voor dit boek gemaakt. Het boek is verschenen bij Uitgeverij Lannoo en kost 39,95 Euro. De foto’s werden ook tentoongesteld in de Melkweg in Amsterdam.

Benefietvoorstelling voor Atjeh: De koempoelan van Tante Lien
Op 21 augustus 2005 was Ernst Jansz één van de gasten op de koempoelan van Tante Lien in het Haagse Openluchttheater. De opbrengst van de voorstelling was bestemd voor de Tsunamislachtoffers uit Atjeh.

Een Royaal Gebaar gaat door
Op Wereldvluchtelingendag 20 juni 2005 is het boek en de cd Een Royaal Gebaar verschenen. Ernst Jansz bracht bij de presentatie in het Verzetsmuseum in Amsterdam, Dit Huis ten gehore.

Een Royaal Gebaar is verschenen bij Pictures Publishers en kost 24,95 Euro. De bijbehorende cd bevat songs van ondermeer George Kooymans, Ernst Jansz, Huub van der Lubbe, Freek de Jonge, Thé Lau en Henny Vrienten.

Een royaal gebaar
Ernst Jansz is één van de ondertekenaars van de brief aan Koningin Beatrix waarin Hare Majesteit om een royaal gebaar wordt gevraagd: een ruimhartig pardon voor de duizenden vluchtelingen die dreigen te worden uitgewezen. https://web.archive.org/web/20071030224333/http://www.eenroyaalgebaar.nl:80/read/royaal_gebaar

Ernst Jansz schreef het lied Dit Huis speciaal voor de manifestatie die heeft plaatsgevonden op 26 april in Den Haag en trad er ook op. 

Stand van de Maan
Ernst Jansz leverde een muzikale bijdrage aan de documentaire Stand van de Maan (Shape of the Moon) van Leonard Retel Helmrich. Naast de IDFA Joris Ivens Award heeft deze Scarabeeproductie ook de eerste prijs gewonnen op het Sundance Filmfestival van Robert Redford: de Grand Prize World Cinema Documentary. http://scarabeefilms.com/stand-van-de-maan/

Ernst Jansz op benefietsingle voor Azië
Ernst Jansz heeft zijn medewerking verleend aan de benefietsingle In This World die artiesten van Indische en Molukse afkomst hebben opgenomen onder de naam Eurasia voor de slachtoffers van de Tsunami. In this world is op 31 januari 2005 verschenen en de opbrengst komt ten goede aan de hulpacties van het Liliane Fonds.

2004

Met vlag en rimpel – Erfgenamen van Indië
Ernst Jansz heeft meegewerkt aan deze zes-delige Teleacserie die 23 november 2004 van start is gegaan.

Ernst Jansz staat centraal in het vijfde deel dat 4 januari 2005 is uitgezonden (herhaling 11 december 2005 en 8 mei 2007). Zie hier

Rampokan Celebes
Bij de presentatie van Rampokan Celebes van Peter van Dongen op 19 november 2004 hield Ernst Jansz een korte toespraak en zong hij het lied De Overkant. De tekst van de toespraak is te vinden bij Archief/Lezingen.

Bob Dylan Kronieken
Op 11 oktober 2004 vond in de Melkweg in Amsterdam de presentatie plaats van Kronieken, het eerste deel van de autobiografie van Bob Dylan. Op dit door uitgeverij Nijgh & Van Ditmar georganiseerde evenement werd opgetreden door ondermeer Ernst Jansz, Huub van der Lubbe, Rick de Leeuw én CCC.

Van Gogh-lezing door Ernst Jansz
Op 1 oktober 2004 heeft Ernst Jansz op uitnodiging van de Commissie Literatuur van het Noordbrabants Genootschap de 15e Van Goghlezing gehouden. De tekst van de lezing Een tocht naar Brabant. 35 Jaar liedjes, Zie Archief/Lezingen.