De Doos van Doe Maar

werd in 2012 door Ernst Jansz samengesteld en bevat 14 cd’s en 10 dvd’s.

remastering 2012: Ernst Jansz
samenstelling en montage dvd’s: Hugo Rikken
vormgeving: Piet Schreuders

Verantwoording
Een doos met verzameld werk. Dat leek ons geweldig. Maar dan ook met alles wat er ooit van ons is verschenen aan geluids- en beeldmateriaal. Dat klinkt gemakkelijk, maar er zaten, bij nader inzien, toch heel wat haken en ogen aan. Niet alle maatschappijen, publieke- en commerciële omroepen waren meteen overtuigd van het nut van zo’n doos, in ieder geval niet van hun eigen bijdrage (die ineens weer geld leek te kunnen opbrengen) daaraan. Bovendien bleek het overgrote deel van het beeldmateriaal niet meer voorhanden, ook al stond dat in de catalogus van Beeld & Geluid wel als zodanig omschreven. Wij hebben dan ook her en der onze toevlucht moeten nemen tot bijdragen van fans en andere welwillenden en daaruit de beste kwaliteit gefilterd. En zo, verlanglijstjes in de hand, hebben wij tenslotte een redelijk complete verzameling kunnen samenstellen. Waarbij wij meenden belangwekkende items, die niet in al te goede kwaliteit aanwezig waren, toch te moeten opnemen, wat wellicht de documentaire waarde alleen maar groter maakt.
35 jaar Doe Maar geschiedenis is in deze doos verzameld, van het embryonale stadium in 1977, tot (volgens sommige voorspellingen) het allerlaatste jaar, 2012.
In het najaar van 1977 leven 4 latere Doe Maar leden, Piet Dekker, Joost Belinfante, Henny Vrienten en Ernst Jansz, zich uit in de muziek die hun hart gestolen had: de reggae. Dat is het verhaal van The Rumbones. In deze doos een CD met meer dan een uur door de VPRO ter beschikking gesteld materiaal.
In 2012 zou Doe Maar een samenwerkingsverband aangaan met een aantal rappers en daartoe een 7-tal nummers opnieuw opnemen. Ook die opnames vindt men terug in deze doos.
Voor de liefhebbers is er een ruimte vrijgelaten voor de DVD met de registratie van de Symphonica in Rosso concerten in datzelfde jaar.

Wat betreft de audio opnames heb ik voor de remastering gebruik mogen maken van de oorspronkelijke analoge 2-sporenmixen van platenmaatschappij Telstar. Ik wilde alles zo laten klinken, zoals het in onze eigen oren klonk tijden de opnames, daar in de studio in Weert, in die prachtige 80er jaren.

Ernst Jansz,
Neerkant, zomer 2012

Inhoud cd’s
1.   De Rumbones
2.   Doe Maar
3.   Skunk
4.   Doris Day en andere stukken
5.   Doe de Dub
6.   4Us de lp
7.   4Us de cd
8.   Lijf aan Lijf 1
9.   Lijf aan Lijf 2
10. Singles, tussendoortjes en andere stukken
11. Klaar
12. Hees van Ahoy 1
13. Hees van Ahoy 2
14. De Limmen Tapes