Volume V

[1973]


Castle in Spain
werd juni 1973 opgenomen in de Studio ‘The Manor’, in Shipton-on-Cherwell, Oxford, Engeland en het zou ons chef d´oeuvre moeten worden.
‘The Manor’ was een landhuis waar grote Ierse wolfshonden in de keuken lagen te slapen en waar lieflijke jongedames ons welkom heetten. De dames trokken zich echter discreet terug toen duidelijk werd, dat wij onze vriendinnen hadden meegenomen en zo ging dit eerste zoete voorproefje van het popsterrendom aan onze neus voorbij. De studio was eigendom van Richard Bransson, de latere multimiljonair (die ons nog vroeg geld aan hem te lenen, wat wij weigerden) en er kwamen popsterren zoals Mitch Mitchell, de drummer van Jimi Hendrix, waar we mee jamden tot ie zo dronken was dat ie van zijn drumkruk aftuimelde.
Voor deze LP had onze nieuwe platenmaatschappij Polydor een echte Engelse topproducer aangetrokken: Sandy Roberton, die ook Fairport Convention en Weather Report had gedaan. En wij zelf hadden inmiddels een echte drummer, in de persoon van Johnny Lodewijks, die overigens ook tekende voor het hoesontwerp.
Het werd een echte pianoplaat, maar ook de door Jaap pas aangeschafte pedal-steelgitaar kreeg een belangrijke plaats. Ikzelf heb met ontroering geluisterd naar de meisjeszang van vooral Marianne Willemier Westra, Jaap’s vriendin en veel te jong gestorven (The Mill, tr.1).
In een laatste poging, lijkt het nu, beschreef Joost in het tweede nummer het belang van het collectief, in het met Huib Schreurs geschreven Have a try (tr.2), volgens diens principe dat samen lopen gemakkelijker is dan alleen.
Nog voor de opnames echter verliet Appie Rammers de band als bassist en zo hebben wij de hele plaat volgespeeld met drums maar zonder bas. Toch werd er weer ouderwets mooi muziek gemaakt, met sterke eigen nummers als The Mill (tr.1), Don´t you remember (tr.4) en Jigsaw Puzzle (tr.5), door Joost geschreven na de geboorte van zijn dochter. En hoe actueel zijn de laatste twee nummers, beide van de hand van Huib Schreurs, het slaapliedje: My lady weeps (tr.7), mijn dame weent, en het titelnummer Castle in Spain (tr.8).
Prachtige voorbeelden van het idee van Huib dat het beste popnummer een liefdeslied is waarin de grote dingen des levens via de geliefde worden bezongen, iets waar ik mij later zoveel mogelijk aan heb gehouden.
Tijdens het mixen liet Sandy Roberton de bas indubben door een soepel spelende Pat Donaldson en zo werd Castle in Spain toch nog een volwaardige plaat. De teleurstellende ontvangst van de LP in Nederland, het vertrek van Appie en het onvermijdelijke uiteenvallen van de commune zouden echter het einde betekenen van ons officiële bestaan als band.

1. The Mill (Kloos)
2. Sour Sweet Me (Doorninck)
3. Have A Try (Belinfante/Beusekom)
4. Nighttrain (Jansz) 
5. Don’t You Remember (Jansz/Schreurs)
6. Jigsaw Puzzle (Belinfante/Jansz)
7. Sweet Little Pet (Belinfante/Beusekom)
8. Slaapliedje (Schreurs)
9. Castle In Spain (Schreurs)

Joost Belinfante: zang, viool, el. gitaar, mondharmonica
Jaap van Beusekom: zang, 5-snarige banjo, pedal-steelgitaar, dobro,
Ernst Jansz: zang, piano, wasbord
Jan Kloos: ak. en el. gitaar, percussie, samenzang
Huib Schreurs: zang, mondharmonica, concertina, koebel
Frits van Doorninck: zang, viool (5,8,9), koorzang
Johnny Lodewijks: drums, bongo’s
Pat Donaldson: basgitaar
Nettie Dugour, Marianne Willemier Westra, Pita Zegstroo: koorzang

techniek: Roger Mayer
mix en overdubs: Jerry Bous
productie: Sandy Roberton
hoestekening: Johnny Lodewijks