CCC Inc. 1967-2007

werd door Ernst Jansz samengesteld en uitgebracht in 2007 ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van CCC.
De box is uitverkocht. In 2017 werd een herziene uitgave samengesteld: CCC 1967-2017. 
Kijk daar voor uitgebreide info.

Verantwoording

Bij het samenstellen en het masteren van het CCC-materiaal heb ik in eerste instantie getracht het oorspronkelijke karakter van de opnames zo veel mogelijk te bewaren.
Daarom ben ik niet uitgegaan van de al verschenen cd’s, omdat bij digitale bewerkingen sommige storende frequenties zich lijken op te stapelen, waardoor de karakteristieke klankkleur van zowel de 60-er, als de 70-er en de 80-er jaren van de vorige eeuw verloren gaan. Tegelijkertijd heb ik er belang aan gehecht zoveel mogelijk één sound neer te zetten. In sommige gevallen bezat ik de oorspronkelijke 2-sporen mixbanden (van Van Beusekom en, gedeeltelijk, Watching the Evening Sun). Bij de andere albums ben ik uitgegaan van de uitgebrachte lp’s, waarvan ik sommige op platenbeurzen kocht. Aangezien ik mijn oude Gerrard pick-up had weggedaan, moest ik een nieuwe draaitafel kopen. Daarbij kwam het verschijnsel van de scratchende disc-jockey mij goed uit: er waren weer pick-ups te krijgen! Ik had zelf een techniek ontwikkeld om de platen op te nemen: ik liet de naald in een bad van spiritus over de lp lopen en zo bleven mij de karakteristieke tikken en het geruis wonderwel bespaard.
Bij afluistering echter bleken de meeste platen te snel te draaien, wat gebeurd moet zijn bij het zogenaamde snijden. Ik heb ze op toonhoogte en snelheid gecorrigeerd. De tikken veroorzaakt door kleine en grote krassen heb ik stuk voor stuk handmatig ‘geretoucheerd’. Inderdaad, een monnikenwerkje. Van alle albums heb ik de ruimte tussen de nummers gehandhaafd, hoewel ik de neiging had ze korter maken, zoals dat de laatste jaren gebruikelijk is. Kennelijk is er steeds minder tijd voor de stilte tussen de nummers. Bij CCC for ever echter heb ik het applaus tussen de nummers aan elkaar gesneden, waar op de oorspronkelijke lp steeds sprake was van een in- en uitfade.
Met het uitzoeken van de vele tientallen banden die ik in mijn archief bewaard had, ben ik rond 1990 begonnen, af en toe bijgestaan door onze gitarist en mijn goede vriend Jan Kloos.
Nadat deze in 1998 kwam te overlijden, heb ik met dubbele energie ons werk voortgezet, waarbij Huib Schreurs de taak van Jan overnam. Op zijn initiatief hebben wij bijvoorbeeld Jan Hendriks gevraagd een viertal nummers in te bassen. Hier en daar hebben we ook nummers ingekort of soms zelfs geheel weggelaten. Stukken, waar wij ons te zeer aan stoorden en die volgens ons niet in ons oeuvre thuishoorden. In dat opzicht hebben wij schaamteloos geschiedvervalsing gepleegd en zijn dus de verdwenen stukken nu echt collector’s items geworden.
Ondanks de honderden uren die inmiddels in het werk gestoken zijn, heb ik nog steeds niet alle banden kunnen beluisteren. Het is dus zeer goed mogelijk dat deze box in de loop van de jaren nog wordt uitgebreid.
Tijdens het werken aan dit project heb ik wat mij inviel opgeschreven. De muziek bracht veel herinneringen naar boven.
Veertig jaar is een hele tijd. Wij waren 18, 19 toen Joost Belinfante de band oprichtte. We hebben lief en leed gedeeld en roerige tijden meegemaakt. Die van de provo’s, de studentenopstanden, van de flowerpower en de provadya? clubs. Wij hebben onverwacht succesvolle tournees gemaakt door landen als Denemarken (1970 en 1971) en Indonesië (2004 en 2006). Geliefden zijn gekomen en gegaan, voor ons allemaal, en al die tijd zijn wij elkaar blijven zien, hebben wij samen de intimiteit van onze muziek gedeeld.
Nadat CCC officieel ophield te bestaan in 1974, zijn wij, traditiegetrouw, nog elk jaar op koninginnedag bij elkaar gekomen op het Rembrandtsplein in Amsterdam om er te spelen en met de pet rond te gaan. Toen de groeiende populariteit van Doe Maar, de popgroep die ik in 1978 had opgericht en waar ook Joost Belinfante regelmatig deel van uitmaakte, dat nog verder verhinderde, hebben wij ons op gezette tijden teruggetrokken in vakantiehuisjes, waar we muziek maakten en bijkletsten. Ook van die gesprekken zijn urenlange opnames gemaakt, maar ik aarzel om ze af te luisteren. Het is vreemd om de stem van Jan Kloos te horen alsof hij nog in ons midden is. Nu, anno 2007, hebben wij Jan Hendriks, gitarist van Doe Maar, gevraagd hem op gitaar te vervangen.
Zo gaan wij, na 40 jaar, opnieuw, een nieuwe fase in. 

Ernst Jansz
Neerkant, voorjaar 2007

Inhoud

Volume I        De eerste opnames  1967
Volume II       De VPRO en Nijgh tapes  1968-1969
Volume III      To our Grandchildren  1970-1971
Volume IV     Watching the Evening Sun  1971-1972
Volume V       Castle in Spain  1973
Volume VI      CCC for ever  1974
Volume VII     Van Beusekom  1984
Volume VIII    Speed & Intensity  1980-1989
Volume IX      Jan  1987-1997
Volume X       Concerten & Vakantiehuisjes  1993-2007
Volume XI      Oddities  1969-2004
Volume XII     De beelden 1972, 1984