Doe de Dub


Opgenomen november/december 1981 en gemixt januari 1982 in de BMI Studio’s, Weert

Techniek: Peter Vincent
Dub mix: Henny Vrienten/Peter Vincent
Productie: Doe Maar

Jan Hendriks: gitaar
Ernst Jansz: toetsen
Henny Vrienten: bas
René van Collem: drums

en:
Joost Belinfante: bijgeluiden

Tracklist

1. Situatie (E.Jansz)
2. Help (H.Vrienten)
3. Kaa (E.Jansz/J.Belinfante)
4. All E.S. (H.Vrienten)
5. Winnetou (J.Hendriks)
6. 1 + 1= 3 (E.Jansz)
7. Oké (H.Vrienten)

Ernst Jansz:

Het heerlijke van het maken van een Doe Maar plaat is, behalve het schaamteloos op de band zetten van alles wat we maar aan ideeën uit onze (en dan vooral Henny’s) mouw schudden, het mixen. Dan zitten we met z’n vieren (Jan, Henny, de technicus en ik) aan de knoppen, draaien links en rechts op goed geluk aan galmen en echootjes, en alles wat er dan ‘toevallig’ ontstaat, is mooi en bruikbaar.
Nog verder gaat het bij het maken van een dubversie. In de reggae was het gebruikelijk om zo nu en dan zogenaamde dubversies te maken van bekende nummers. Daar werd dan door toasters en (toen al) rappers overheen gezongen of gesproken. Bij het maken van zo’n dubversie werd er, zoals tegenwoordig in het DJ circuit wel vaker gebeurt, flink gestoeid met de oorspronkelijke meersporenbanden. Willekeurig (of: schijnbaar willekeurig) werden dan kanalen open en, vooral, dicht gedraaid, met hier en daar een smak galm of een flinke echo en zo ontstond er een soort psychedelische variant op een bekend thema.

De Doe Maar Doe de Dub Discodubversie is geheel Henny’s project. ‘Mag ik het doen?’ had hij gevraagd. Het mocht, en hij behandelde 7 nummers van de Doris Day LP. We gaven een aantal er van al even psychedelische titels: Kaa, All e.s., 1+1 = 3.
Ik moet zeggen dat ik sommige versies zelfs mooier vind dan de oorspronkelijk, vooral Kaa (Nachtmerrie), dat zonder tekst wat mij betreft enorm aan kracht heeft gewonnen.